vrijdag 7 april 2017

Verhalen als motor voor verandering


Verhalen zijn de valuta van verandering. Geen cadeautjes, geen euro's maar verhalen.

Arend Ardon maakte afgelopen woensdag duidelijk dat echte veranderingen niet meer reactief ontstaat met behulp van cijfers, Excel sheets, verander plannen en ingewikkelde uitrol systemen. Nee, als je echt een verandering teweeg wilt brengen dan moet het ontstaan vanuit een goed verhaal waar mensen zich bij willen aansluiten. Een verhaal dat inspireert, creatief is en eigenlijk altijd begint bij of met een droom (met een beetje lef).

Afgelopen woensdag en donderdag stond de Efteling bol van de dromen, dromen die leven in het mbo. Dromen die op verschillende scholen ook echt worden omgezet naar daden. Daden die verhalen opleveren. Verhalen die volop gedeeld werden. Kleine en grote successen zorgen daarin voor een aanzuigende werking om anderen te enthousiasmeren mee te doen. Ardon maakt hierin duidelijk dat je vooral mensen moet raken in hun hart. Die eerste vonk zorgt er namelijk voor dat het vuurtje gaat branden. Zodat mensen recht warm worden voor verandering. Zodat mensen echt in beweging komen als ze dezelfde droom delen en gaan acteren vanuit hun gevoel. Niet vanuit angst, niet vanuit dreiging, maar vanuit passie, geloof en overtuiging. Want dat geeft wel energie. Net als die succeservaringen die we (meer en meer) met elkaar moeten delen, bijvoorbeeld in de vorm van een verhaal.

Tijdens de managementconferentie van het CvI deelden enorm veel collega's uit het land hun mooiste verhalen met elkaar. In allerlei vormen en op allerlei manieren. Verhalen om bij weg te dromen. Verhalen om warm van te worden. Verhalen om bij aan te sluiten. Laten we nu die verhalen eens verder vertellen op de scholen in het land, om zo beweging te creƫeren, beweging die niks kost, anders dan een goed verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten